Franklinmetoden®

 • Vill du hitta en funktionell sits som låter dig utvecklas som ryttare?
 • Vill du hitta en finare kommunikation med din häst?

Har du kanske märkt att kommandon som sitt rak i ryggen, ut med bröstet, in med magen, ner med hälarna och bak med axlarna inte riktigt hjälper dig? Du gör allt vad du kan för att kunna sitta fint, men faller snart ihop igen. Utan rätt balans och hållning orkar vi helt enkelt inte hålla en position speciellt länge. Då kan vi inte heller röra oss och kommunicera med vår häst på ett bra sätt.

Jag kom i kontakt med Franklin-metoden® under hösten 2018 och studerar nu rörelse enligt denna metod. Snart är jag certifierad Franklin method equestrain pelvis trainer. Målet är att med ett dynamiskt bildpråk, visualiseringar, motivation och genomtänkta övningar förändra ditt sinne för att kunna förändra din kropp.  Mycket fokus ligger på dynamiska, vardagliga rörelser, som andning, hållning, att sitta och stå. Det vi gör ofta blir till en (o)vana, och dessa mönster tar vi med oss  överallt, t.ex. när vi sitter upp på hästryggen.

Learning by doing, att lära genom att göra är mottot, och det innebär fokus på övningar som ökar vår proprioception, dvs vår förmåga att veta var våra kroppsdelar är i förhållande till varandra och omgivningen.  Till detta kommer praktiskt tillämpad anatomi, hela tiden med fokus på att du ska känna in de förändringar som sker i din kropp, så att du kan göra medvetna val om hur du vill leva ditt liv. Du ska bli din egen bästa kroppsterapeut! Förutom vårt sinne har vi även Franklinbollar och elastiska Franklinband som hjälpmedel till en bättre kroppskännedom.

 

Sitskurs

Nu erbjuder jag en kurs där vi under 4 tillfällen varvar teori och praktik och jobbar med sits och hållning. Vi jobbar med rörelser och övningar för att lära känna vår kropp bättre. Du får lära dig hur hållning, bålstabilitet, andning och bildspråk hänger ihop för att göra dig till en bättre ryttare. Målet är att få en bättre sits vilket i sin tur låter oss kommunicera bättre med vår häst. Denna kurs passar alla ridstilar, oavsett om du sysslar med akademisk ridkonst, dressyr, hoppning, western, islandshästar eller något annat. Priset för denna kurs  är 1600 kr. Resa om 30 kr/mil tillkommer och delas av alla ekipage.

I den här kursen vill jag ge dig verktyg för att hitta en hållning som inte är jobbig, som inte gör att du bara orkar sitta fint en kort stund. Vi ska inte sitta fint utan sitta funktionellt och du får verktyg för att själv kunna ändra din sits, även när ingen instruerar dig. En dynamisk hållning som helt enkelt är lätt att inta och som ger dina leder och muskler möjlighet till rörelse, så att du kan göra vad du vill i sadeln. Vi kommer att fokusera på de vardagliga rörelserna; hållning, andning, och att sitta. Varje pass börjar med en teoridel utan häst där vi med en mängd olika övningar får lära känna vår kropp och hitta nya rörelsemönster innan vi därefter sitter upp på hästen och undersöker våra rörelser där.

 • Bildspråk och närvaro 
  Närvaro och koncentration
  Self- talk – att prata med sig själv
  Dynamiskt bildspråk
  Effektiv rörelse
  Proprioception
 • Dynamisk hållning
  Postural sway
  Motvikt
  God och dålig hållning
  Centralaxeln genom dina kroppsplan
 • Dynamisk bålstabilitet och andning
  Bålstabilitet
  Anspänning och avspänning
  Andning
  Diafragma och bäckenbotten
 • Bäcken och att sitta
  Höftleder
  Rörelse av bäckenet
  Bäckenets inre rörelse
  Sittben
  Att sitta och att ställa sig upp

God, dynamisk hållning innebär välorganiserade muskler och leder och att du ledigt kan inta olika positioner.  Dina bålstabiliserande muskler är aktiva, men övriga muskler är tillgängliga för rörelse. Vid en dålig hållning  blir en del strukturer i ryggen uttänjda, och andra strukturer dras ihop, inre organ trycks ihop och din cirkulation minskar. Musklerna som är till för rörelse måste aktiveras för att hålla dig upprätt och de blir lätt spända och gör ont. Eftersom rörelsemusklerna redan är upptagna med annat blir du mindre rörlig. Det finns alltså all anledning att hitta en god dynamisk hållning, både till vardags och på hästen!

Varje pass är 45 minuter men om ni är flera kan vi köra en fördjupad, gemensam teori och därefter individuella ridpass.  Bor ni längre bort kan vi köra två dagskurser eller en koncentrerad helgkurs. Kursen skall slutföras inom tre månader, men idealt är att köra ett pass i veckan.

Välkomna med er anmälan eller frågor: info@mariapihl.se eller via facebook: Academic Art of Riding – Maria Holmström

Dags- och helgkurser

Jag är tillgänglig för dags- och helgkurser enligt Franklin-metodens lära, för att skapa en god dynamisk hållning på hästryggen. Hör av er för mer information! info@mariapihl.se eller via facebook: Academic Art of Riding – Maria Holmström

Enstaka lektioner

Är du intresserad av Franklin-metoden och skulle vilja pröva på sitsträning enligt denna metod? Jag kör ut till dig, eller så kommer du till mig i Kungsbacka. Lektionen är 30 min lång på hästryggen, och vi jobbar med att förbättra din unika sits. 350 kr samt resersättning om 30 kr/mil, vilken delas av alla deltagande ekipage. Hos mig tillkommer en paddockavgift på 50 kr/lektion.

Välkomna med er anmälan eller frågor: info@mariapihl.se eller via facebook: Academic Art of Riding – Maria Holmström