Franklinmetoden®

  • Vill du hitta en funktionell sits som låter dig utvecklas som ryttare?
  • Vill du hitta en finare kommunikation med din häst?
  • Vill du hitta mjuka, flexibla och stabila rörelser i dig själv?
  • Vill du andas med lätthet?

Har du kanske märkt att kommandon som sitt rak i ryggen, ut med bröstet, in med magen, ner med hälarna och bak med axlarna inte riktigt hjälper dig? Du gör allt vad du kan för att kunna sitta fint, men faller snart ihop igen. Utan rätt balans och hållning orkar vi helt enkelt inte hålla en position speciellt länge. Då kan vi inte heller röra oss och kommunicera med vår häst på ett bra sätt.

Vet du att Franklinbollarna kan hjälpa dig till en djup och avslappnad sits på bara några minuter?

Jag kom i kontakt med Franklin-metoden® 2018 och studerar nu rörelse enligt denna metod. Jag är certifierad Franklin method equestrain pelvis trainer. Målet är att med ett dynamiskt bildpråk, visualiseringar, motivation och genomtänkta övningar förändra ditt sinne för att kunna förändra din kropp.  Det vi gör ofta blir till en (o)vana, och dessa mönster tar vi med oss  överallt, t.ex. när vi sitter upp på hästryggen. Genom att bli medveten om sina mönster kan man också förändra dem.

Learning by doing, att lära genom att göra är mottot, och det innebär fokus på övningar som ökar vår proprioception, dvs vår förmåga att veta var våra kroppsdelar är i förhållande till varandra och omgivningen.  Till detta kommer praktiskt tillämpad anatomi, hela tiden med fokus på att du ska känna in de förändringar som sker i din kropp, så att du kan göra medvetna val om hur du vill leva ditt liv. Du ska bli din egen bästa kroppsterapeut! Förutom vårt sinne har vi även Franklinbollar och elastiska Franklinband som hjälpmedel till en bättre kroppskännedom.

Avsuttna workshops

I kurserna utan häst går vi igenom kroppen, lär oss anatomi och förkroppsligar de funktioner vi jobbar med. Givetvis pratar vi genomgående om hur vi använder våra nya kunskaper på hästryggen. I Göteborg erbjuder jag  avsuttna kurser några gånger per år men är ni ett gäng som är intresserade kan jag komma till er och hålla en workshop, skräddarsydd just för er. Hör av er till info@mariaholmstrom.se så kommer så diskuterar vi fram ett upplägg som passar.

Exempel på avsuttna kurser:

Bäckenbalans för ryttare
Via vår sits har vi närkontakt med hästen, och hur vi sitter påverkar hästens förmåga att röra sig. När vi kan följa hästens rörelser kan vi också börja kommunicera med små, lätta hjälper.

Genom att förstå bäckenets uppbyggnad och funktion kan vi hitta en mjukare, flexiblare och stabilare sits. Vi jobbar med ett rikt bildspråk, funktionell anatomi där vi förkroppsligar varje del av bäckenet och gör övningar som smälter bort spänningar och hjälper oss hitta tillbaka till våra naturliga rörelser. Resultatet blir att vi smälter samman med hästen och börjar dansa ihop, i den där underbara känslan av en naturlig, självklar samvaro.

Andas dig till en stabilare sits

Släpp andningen fri och förbättra samtidigt din hållning. Din andning är inte  bättre än din hållning medger, och din hållning är inte bättre än din andning medger. Hur hänger det här ihop? Det ska vi ta reda på i denna workshop. Vi  tittar på andningens anatomi och hur hela bålen involveras vid andning.  Vilka bilder ger oss en avslappnad andning? Vad händer om vi börjar hålla in magen, ”stabiliserar bålen”, och börjar styra vår andning? Andning är inte svårare än luft in, luft ut och vi ska jobba med hur vi låter kroppen ta hand om detta på bästa sätt, genom att släppa på onödiga spänningar.

Privata lektioner

Är du intresserad av Franklin-metoden och skulle vilja pröva på sitsträning enligt denna metod? Lektionen är 30 eller 45 min lång och vi jobbar med att förbättra din unika sits. 350/400 kr samt resersättning om 30 kr/mil, vilken delas av alla deltagande ekipage.

Välkomna med er anmälan eller frågor: info@mariaholmstrom.se eller via facebook: Academic Art of Riding & Franklin method – Maria Holmström

Dags- och helgkurser

Jag är tillgänglig för dags- och helgkurser enligt Franklin-metodens lära, för att skapa en god dynamisk hållning på hästryggen. I dessa kurser kan vi kombinera både teori och praktik, allt enligt era önskemål. Hör av er för mer information! info@mariaholmstrom.se eller via facebook: Academic Art of Riding & Franklin method – Maria Holmström