Gravitationen verkar konstant på vår kropp och drar oss ner mot moder jord. För att motverka detta måste våra muskler hålla oss upprätta. Vi människor är skapade för att stå på två ben och genom vår kropp har vi en centralaxel runt om vilken vår kropp är placerad. När vi börjar avvika från centralaxeln hamnar skelettet snett så att även lederna hänger snett. Då blir det en felbelastning på lederna som med tiden leder till stelheter, smärta och förslitningar.
Musklerna som ska hålla oss upprätta mot gravitationen kallas posturalkedjan, och de ligger djupt inne i kroppen. När vi inte längre orkar håll oss upprätta mot gravitationen börjar skelettet kollapsa under trycket. Ben och bäcken faller framåt, ryggen sjunker ihop bakåt och huvudet faller fram. Anledningen är att posturalkedjans muskler blivit svaga och inaktiva. Lösningen på problemet är förstås lika enkel – stärk din posturalkedja!
Hur vet man då om man har en svag eller stark posturalkedja? Genom att titta på hållningen kan man få en uppfattning om det. Är man centrerad runt centralaxeln eller avvikar man från den? Två andra enkla sätt att kontrollera posturalkedjans funktion är att stå rakt upp och ner. Om det gör ont, är jobbigt, man vill hänga över på en höft eller känns stelt så är posturalkedjan inte optimal. Man kan även testa att sitta långt ut på en stol, med fötterna i golvet och rak rygg. Är detta obekvänt, smärtsamt, stelt eller jobbigt är posturalkedjan inte optimal. När posturalkedjan är aktiv känns det just ingenting eftersom musklerna ligger så djupt och är skapade för att konstant vara aktiva. Det är när de yttre rörelsemusklerna tar över posturalkedjans jobb som det kan börja göra ont och bli jobbigt att stå och sitta. De yttre rörelsemusklerna är inte skapade för att håll oss upprätta och vara konstant aktiva och när de tvingas till detta blir det stelt och smärtsamt.
Lyckligtvis är en svag posturalkedja inte något som man måste leva med, utan det går att träna upp igen. Att köra lite vanlig coreträning räcker dock inte, då man måste in på djupet till de inre musklerna. Det krävs specifika övningar med fokus på position och att rätt muskelgrupper aktiveras. Och det tar lite tid. Har du spenderat ett liv med att hamna i fel hållning kan du kanske lägga ett halvår på att räta upp dig igen? En tid för att bli smärtfri, rörlig och stark inifrån och ut?