Om mig

hohackJag heter Maria Holmström (fd Pihl) och jag har helt nördat in mig på Akademisk Ridkonst – AR och på människans biomekanik. Jag är väpnare och tränar med mina två hästar, Bröta och Mira, kallblodstravare och dansk fredriksborgare.

Vem är då jag? Kort sagt, en akademiker som tränar akademisk ridkonst!

Min första kontakt med den akademiska ridkonsten kom som teorideltagare på en nybörjarhelg. Jag hade tidigare läst ett reportage om AR i en tidning och kände att jag ville veta mer om detta. Efter helgkursen var jag såld. Akademisk ridkonst var verkligen något för mig. Tyvärr hade jag bara ingen häst att träna detta med.

I slutet av 2008 köpte jag Bröta och det akademiska ridkonst-äventyret kunde äntligen ta fart. Jag blev snabbt väldigt intresserad och i maj 2013 åkte jag på 3 månaders praktik till Ekeskogs ridakademi på Gotland. Där fanns Hanna Engström och Celina Harich, båda Bent Branderup-tränare. Nu skulle jag verkligen få lära mig akademisk ridkonst från grunden så det var bara att hoppa av hästen och börja om från början, på marken. Vilken lycka! Det var en alldeles fantastisk tid och jag lärde mig massor.

Jag åkte hem och under 7 månader övade jag och vidareutvecklade allt jag lärt mig och därefter åkte jag tillbaka till Gotland, för att stanna i ett halvår. Om min första praktikperiod var fokuserad på arbetet i groundwork och longering så fokuserades detta halvår på ridning. Under denna praktikperiod köpte jag dessutom min andra häst, Mira. Under hösten 2018 åkte jag som praktikant till Bent. Att återigen få gå in i AR-praktikantbubblan var underbart och jag jobbade intensivt med min sits och ridningens finare finesser.

Nu tränar jag idogt med mina hästar och jag undervisar dessutom i den akademiska ridkonsten så att fler ska få uppleva denna fantastiska konstform. Jag är en teorinörd av rang och vill veta alla tekniska små detaljer för att fullända en övning. Dessutom jobbar jag intensivt med kroppsmedvetenhet, balans och känsla i träningen. Sedan 2018 studerar jag rörelse och kroppsmedvetenhet enligt Franklin-metoden®. Jag tror att en god teoretisk grund, tillsammans med en kroppsmedvetenhet hos både häst och människa, skapar de bästa förutsättningarna för bra träning. Mitt mål är att ha roligt med hästarna och att en dag bli riddare inom det akademiska riddarskapet. Dessutom vill jag  utveckla min undervisning och ge mina elever goda förutsättningar  att  nå sina mål.

AR-Maria-litengroundworklottelrid