Webkurs: Bålstabilitet via andningen 1

Avsnitt 1 – Muskelkoordination i bålen 

Välkommen till kursen som ska lära dig vikten av en god andning på hästen och hur det kan hjälpa dig att hitta en stabil och följsam sits. Nu kör vi!

Inledning till kursen till trots, “Har du också gått på myten att din sits på hästen blir bra bara du blir tillräckligt stark i bålen?” så missförstå mig inte, bålstyrka är bra och behövs för en stabil sits, men något jag anser vara ännu viktigare, och som vi oftast inte pratar om, är koordinationen. Koordinationen av alla muskler, och övriga inre strukturer, som skapar en stabil bål. Det är den jag vill att vi inriktar oss på i den här kursen och den de flesta av oss behöver jobba på. När den fungerar då är det också betydligt lättare att bygga styrka.

Bålstabilitet kan faktiskt vara lite knepigt. Det är mycket som ska koordineras samtidigt, och vår västerländska livsstil med dålig hållning och grund andning stjälper oss då vi på detta sätt minskar vår muskelkoordination. Har du någonsin dragit in magen för att den ska se lite plattare ut eller för att någon tränare sa åt dig att göra det för att bli bålstabil? Det leder tyvärr ofta istället till att bålstabilitet och koordination förloras, liksom den goda andningen.

I vår vardag behöver vi följande:

  • Andas
  • Stabilitet
  • Rörelse

Vad som är intressant med bålen är att den är involverad i alla tre saker samtidigt, och det är här som vi behöver träna vår muskelkoordination, så att vi faktiskt klarar av allt samtidigt. Det är det här som kan vara lite knepigt och man kan behöva öva lite på. Har du t.ex. gjort sit ups eller olika sorters plank-övningar på gymmet och efter en stund behövt sluta för att du måste andas? Du tar i så mycket att du helt enkelt inte kan andas samtidigt? Då jobbar du inte på din muskelkoordination, och övningarna hjälper dig inte så mycket för att förbättra ditt vardagsliv. Vi måste helt enkelt öva på att göra allt samtidigt, andas, vara stabila, och röra oss.

Men tro för all del inte på mig bara för att du läser detta. Jag vill att du ska förstå och känna i din kropp vad det är som händer, så nu gör vi ett litet experiment  i Franklinmetodens anda så att du ska lära dig känna vad som händer i din kropp.

Sådär, då har vi känt efter och jag hoppas att alla känner att det är möjligt att andas, vara stabila och röra på oss samtidigt. Det är så här som vi är skapade, som vår kropp vill göra bara vi tillåter den. Men vi har kanske också märkt att vi kanske måste öva lite på det här?

…det är möjligt att andas, vara stabila och röra på oss samtidigt.

I nästa avsnitt ska vi gå igenom vad vi menar med bålstabilitet och vilka muskler som är involverade.