Webkurs: Bålstabilitet via andningen 4

Avsnitt 4: Andning, stabilitet och rörelse

I det här avsnittet ska vi göra olika övningar, där vi tränar på att andas och koordinera våra bålmuskler tillsammans i andning, rörelser och stabilitet.

Nu har vi gått igenom andningen och under kursen övat lite på de tre funktioner som vi kräver av vår bål, andning, rörelse och stabilitet. Nu är det dags att göra några övningar igen för att känna efter vad som händer i vår kropp.

Andningen är ju så intressant att den sker automatiskt när vi inte tänker på den, men vi kan även styra den med viljan. Vi kan alltså hålla andan medvetet och hindra vår fria, djupa andning, och det är lätt hänt när vi blir stressade eller kanske koncentrerar oss, eller för den delen för att vi tror att vi bör göra så för att någon instruerar oss på ett sätt som hindrar vår andning.

Nu är det dags att titta lite närmare på vad jag skrev i inledningen till kursen:

…”bålstabilitet innebär att suga “upp och in” naveln? Känner du igen “Fram med bröstet, in med magen, räta på ryggen och ner med hälarna?”…

Om du nu intar din sitsposition som i videon precis och samtidigt suger in och upp naveln, hur kan du nu andas? Vad händer med din balans och stabilitet? Vi märker att andningen blir störd och vi spänner oss. Det påverkar även vår förmåga till rörelse och stabilitet.

Om vi nu prövar “Fram med bröstet, in med magen, räta på ryggen och ner med hälarna”. Hur påverkar det oss? Går det att andas? Kan du röra dig? Nej du blir bara ännu mer spänd och stel. Nu hoppas jag att du förstår varför dessa instruktioner inte heller hjälper dig på hästen. Du blir bara stel och spänd och åker upp ur sadeln. Det här är ju tvärtemot vad du vill, att mjukt och flexibelt sjunka djupt ner i sadeln och följa med i hästens rörelser.

Nu hoppas jag att du förstår varför din andning på hästen är så viktig. När du förlorar din andning blir du nämligen samtidigt spänd och då åker du upp ur sadeln och förlorar din flexibilitet. Du tappar alltså samspelet, eller koordinationen, mellan musklerna för andning och bål.

I nästa avsnitt, som är det sista avsnittet, ska vi hoppa upp på hästen och göra några övningar.