Här får du lära dig vad ställning och böjning är, samt hur du går tillväga för att nå dit. Genom att jobba med ställning och böjning får man hästen att bära upp sig på ett bra sätt, och därigenom bygga muskler, så att den orkar bära både sig själv och ryttaren på ett hälsosamt sätt.
Grunden till all dressyrträning är böjning och ställning. Ställning sker i nacken, och är när underkäksbenet böjs in under atlaskotans (första nackkotans) vinge. Böjning är när hela hästens kropp böjer sig jämnt och ryggradens kotor, från nacke till svans, mjukt lägger sig som ett pärlband efter varandra i en svag c-form.
Sänk huvudet
Innan det ens går att fundera på att be om ställning och böjning måste man lära hästen att sänka huvudet. Be hästen att sänka huvudet genom att ta ett lätt tag i kapsonen, så att ett litet tryck uppstår i nacken. Så fort hästen ger efter det minsta lilla för trycket, släpp efter totalt och beröm. Med tiden kan man be hästen sänka huvudet mer och mer, och under längre perioder. Att locka hästen med en liten godisbit är ett mycket lätt sätt att få hästen att förstå att den ska sänka huvudet.
Så fort hästen ger efter det minsta lilla för trycket, släpp efter totalt och beröm.
Ställning och böjning
När hästen börjar förstå att den ska sänka huvudet börjar du jobba med ställning. Sänk huvudet så mycket att underhalsen släpper. Därefter vill du även få den att öppna upp området mellan ganasch och atlaskota, dvs du vill få den att sträcka fram nosen. Först då är det möjligt att be om ställning, dvs det finns plats för underkäksbenet (ganaschen) att vrida in under atlaskotans vinge.
Om hästen är lösgjord kommer en ställning i nacken att fortplanta sig till höften, och inner höft kommer att sjunka lite fram och ner. Från ställningen kan du gå vidare in i böjningen, och du ber helt enkelt om lite mer och aktiverar hela kroppen.
Om hästen är lösgjord kommer en ställning i nacken att fortplanta sig till höften…
Tyvärr är inte alla våra hästar sådär härligt lösgjorda att de bara följer med oss när vi ber om mer, utan du kanske märker att det tar stopp någonstans på vägen till höften. Det är olika typer av spänningar som vi vill lösgöra i vår träning. Det går dock inte att dra och ”tvinga” hästen att böja sig utan be mjukt och försiktigt, lite mer för varje dag som går. Tänk på hur obehagligt du själv tycker det är om någon kommer och drar dig i huvudet. Lika obehagligt är det för hästen!
Att bära upp sig korrekt
När hästen bär sig korrekt är den även ställd och böjd. Detta arbete sker i början lättast på en volt, i skritt i groundwork, eftersom det böjda voltspåret hjälper hästen att hitta sin egen böjning. Det innebär att inner höft går fram och ner när hästen kliver fram med inner bakben. För att få plats att kliva in med inner bakben under magen så roterar magen lite utåt, dvs ryttaren känner att hästryggens insida sänks lite ner mot marken och utsidan höjs lite. Hästen skålar sig och insidan dras ihop lite medan utsidan förlängs. Eftersom inner bakben kliver in mot tyngdpunkten och bär kommer den lyfta hela den tunga bröstkorgen och det ger en fri och ledig ytterbog.
Kom ihåg
- Ställning sker i nacken då ganaschen vinklas in under atlaskotans vinge.
- För en korrekt ställning måste nosen tas fram för att öppna upp området mellan ganasch och atlaskota.
- När hästen bär sig går inner höft fram och ned, bröstkorgen roterar ut och lyfts upp av bakbenen vilket leder till en fri ytterbog.