Hästen ligger i kurvorna…

Vad finns det för anledning att jobba med hästen från marken? Jo ibland är hästen väldigt obalanserad och det blir helt enkelt extremt svårt att hitta balans med en ryttare på ryggen. T.ex. om hästen ligger i kurvorna i longering/ridning, eller om det är så stel att den konstant “faller” åt sidan, ut eller in, och är väldigt svår att få att gå på ett spår.

För att göra det lite lättare så tänker vi istället på ett bord, med ett ben i vardera hörn. Vi kan sätta en stor vas med blommor på bordet utan problem, för bordet står stadigt. Om vi nu tar och viker in två av benen mot bordets mitt så är inte bordet längre speciellt stadigt. Det har tappat sin naturliga balans och tippar lätt över. Om vi nu dessutom skulle sätta en stor vas med blommor på det ostadiga bordet, ja då skulle det säkert falla till marken. Möjligen skulle man om man balanserade riktigt väl, kunna placera ut vasen på bordet utan att det föll ihop.

Om ni nu översätter detta till hästen och vi viker in två ben, som i fallet när hästen ligger i kurvorna, då tappar ju hästen balansen. Vad gör vi själva när vi tappar balansen och är på väg att falla? Jo vi släpper allt annat, fäktar med armar och ben och försöker för kung och fosterland hålla oss på benen. Det spelar ingen roll om vi just då samtidigt pratar med någon i mobilen, för något viktigare kom emellan, nämligen att undvika fallet. Ingen människa skulle lugnt prata vidare i telefonen och låta sig falla pladask till marken för att den vi pratar med kräver att vi fortsätter prata. Det är en överlevnadsinstinkt.

Hästens sätt att fäkta med armar och ben för att hitta balansen kan vara att stanna, springa fortare, bocka, stegra och alla möjliga “hyss” och “olater” som vi kan tänka på. Hästen gör inte detta för att den är dum, utan för att den vill överleva. 

Precis detsamma gäller för hästen. När den tappar balansen försöker den för kung och fosterland hitta balansen igen, och den kan inte annat än att ignorera ryttaren (eller den som står på marken). Hästens sätt att fäkta med armar och ben för att hitta balansen kan vara att stanna, springa fortare, bocka, stegra och alla möjliga “hyss” och “olater” som vi kan tänka på. Hästen gör inte detta för att den är dum, utan för att den vill överleva. Precis som du vill överleva istället för att falla till marken.

Vad händer då om vi sätter en ryttare på en sådan obalanserad häst? Precis som vi möjligen kan balansera den där blomvasen på det ostadiga bordet så kan en exakt balanserad ryttare möjligen balansera upp hästen. Men hur många av oss är den där exakta, precisa toppryttaren som sitter perfekt i varje ögonblick även om hästen snubblar under oss?

Att jobba en ung, outbildad, omusklad eller snedmusklad häst från marken är det snabbaste och säkraste sättet att komma till bra ridning! Är det en häst som haft återkommande hältor eller andra återkommande problem, så behöver den hjälp att hitta en nytt sätt att röra sig som är mer hållbart, och då är återigen arbete från marken det absolut bästa och snabbaste sättet!