Rida gravid?

Sorry, this entry is only available in Svenska. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Detta är ett ämne som är kontroversiellt, och det finns ofta starka åsikter. Man kan höra alltifrån att det är oerhört oansvarigt och att man utsätter sitt barn för en enorm risk till att man mår bra av fysisk aktivitet och att det bara är att fortsätta rida.

Jag är nu i slutet av min andra graviditet och har under båda graviditeter fortsatt rida hela vägen. Dock tränar jag enbart mina egna hästar som jag känner väl. Visst finns det en risk att trilla av, men den är inte större nu än vad den normalt är. Jag känner mig helt trygg i mitt beslut att rida och jag mår väldigt bra av det. Första graviditeten hade jag en hel del foglossningsproblem men fortsatte ändå rida eftersom det rent mentalt var viktigt för mig. Jag mådde helt enkelt psykiskt väldigt bra och jag behövde verkligen ridningen och hästarna. Denna andra graviditet har jag inte haft några större bäckenproblem och ridningen har gått fint. Min kunskap och kroppen, bäckenet och andningens betydelse är ju enormt mycket större nu än vad den var första graviditeten, och min kropp är betydligt mer symmetrisk. Franklinutbildningen har verkligen gjort enorm skillnad! Nu de sista veckorna tar jag det dock väldigt lugnt. Känner efter vad jag klarar av och rider inte varje dag. Det går ju fint att träna hästarna från marken också.

Vad man dock får tänka på när man rider gravid är att en stor mage och all extra tyngd påverkar en som ryttare, och det i sin tur påverkar såklart hästen. Det blir en annan balans och man får vara uppmärksam på vad man orkar och klarar av. Fördelen är ju förstås att detta är en relativ långsam process, så man hinner anpassa sig. Jag försöker fokusera extra mycket på min egen kropp, att hitta en lugn andning och en stabil kärna som tillåter rörlighet där det behövs.

…det är förstås ditt eget val att välja om du vill rida eller inte…

Mitt råd till dig som är gravid och vill eller funderar på att rida är att känna efter och göra som du vill. Känner du dig trygg med hästen? Är magen stor, otymplig och i vägen? Kan du rent fysiskt klättra upp på hästen eller inte? Mår du bra av ridningen eller inte? Detta är frågor som bara du kan svara på och det är förstås ditt eget val att välja om du vill rida eller inte, eller hur intensivt du vill rida. Ingen annan har rätt att bestämma detta åt dig!