Hur sitter du?

Ett vanligt sitsproblem som jag stöter på hos ryttare är stolsitsen, dvs att man sitter för långt bak på sittbenen, så att rygg och nacke far bak och benen far fram. Det är inte alls ovanligt att man har fått lära sig att göra just så, att luta sig bakåt, trycka ner sittbenen i sadeln och dra i tyglarna för att sakta ner eller stanna hästen. Eller kanske har man fått lära sig att sitta och luta sig bakåt när man sitter ner i traven, ofta kombinerat med de där sittbenen som trycker ner i hästens rygg. 

Stolsitsen är dålig för ryttarens rygg och den kan leda till smärtor i både rygg, nacke och höfter, eftersom den innebär att man inte längre kan ta emot och fjädra stötar i sin kropp. Det innebär också att man kommer att stöta i hästens rygg i varje steg eftersom man skumpar istället för att fjädra med upp och ner. Det i sin tur hindrar hästen från att röra sig som den ska. Om man dessutom i sin iver att inte skumpa trycker ner sina sittben än mer, ja då låser man hela hästens rygg. För att skydda sig själv måste hästen då stänga av rörelsen i ryggraden, den låser sin bål, och bara benen sprattlar runt. 

Ryttaren sitter i stolsits, och har fallit för långt bak på sittbenen.

Målet med ridningen är att skapa en rörelse som går igenom hela hästen, från bakbenen, genom ryggen och fram till huvudet, genom tyglarna in i ryttaren och tillbaka ner i hästen via ryttarens fjädrande sits. Att sitta i en lodrät, neutral sits ger en god grund för detta flöde. Be en kompis att ta ett foto på dig från sidan när du sitter i sadeln och dra sedan ett lodrätt streck mellan öra, axel, höft och fotled. Att bara känna efter kan bli missvisande då det vi är vana vid känns rätt oavsett hur snett och krokigt det möjligen är. Vad kan du då göra om du märker att du sitter i stolsits?

Här sitter ryttaren i en mer neutral position.

Tyvärr rider många i en sadel som stjälper istället för hjälper. Väldigt många sadlar har stigläders-krampan för långt fram, så att sadeln faktiskt drar ryttaren till en stolsits. Nu har ju inte alla råd att byta sadel men ett enkelt tips är att åtminstone dra stiglädret så långt bak i krampan som möjligt och sätta fast en gummisnodd eller liknande som hindrar stiglädret att åka fram. Att rida utan stigbyglar kan också hjälpa.

Grundproblemet som behöver åtgärdas är dock att rulla fram på sittbenen så att man hamnar i en neutral, lodrät sits. En lodrät sits där öra, axel, höft och fotled är i en linje. Pröva först på en stol med hård sits och sedan i sadeln. Sitt på dina sittben, och “dra svansen mellan benen”, dvs vinkla bak ditt bäcken. Vinkla sedan fram ditt bäcken så att du svankar rejält. Skifta nu mellan dessa båda positioner och gör mindre och mindre åt båda hållen tills du hittar din neutrala mittposition.  När du sitter här kan du känna efter om du spänner dina yttre mag- eller ryggmuskler. Är de spända har du inte riktigt hittat rätt utan får flytta lite fram och tillbaka mellan lägena tills du hittar punkten där du kan släppa mage och rygg, och bara sitta avspänt. 

Den yttre muskelkorsetten är inte till för att hålla oss upprätta…

Den yttre muskelkorsetten är inte till för att hålla oss upprätta, men dessa muskler tar lätt över om vi inte kan aktivera vår inre hållningsmuskulatur. Det blir en kompensation av muskler som egentligen är till för rörelse. Om det när du sitter på stolen känns som om du kan sitta där i flera timmar så är du helt rätt! Känns det som om du kollapsar inom någon minut så behöver du öva på detta och hitta din balans och koordination. Att sitta på hästen är inte lättare än att sitta på stolen, snarare svårare, då vi där även behöver parera för det rörliga “underlaget”, dvs hästens rörelser. Tänk på att inte “hålla fast” och spänna dig till den neutrala sitsen. Att ersätta en spänning med en annan är bara dumt. Du behöver helt enkelt hitta din egen, unika neutrala sits utan spänningar.