Att vika sig i sidan när man sitter på hästen är lätt hänt, men vad ska man göra för att räta upp sig? Här kommer ett exempel på några övningar som jag och en elev gjorde just för att räta upp sitsen. Detta är övningar där du inte pressar fram och håller fast en viss position, utan släpper på spänningar och låter din kropp få en ny erfarenhet, känna på ett nytt sätt att sitta på. Vi gjorde alla dessa övningar i skritt.
Denna bild visar hur vi började lektionen. I höger varv vek sig ryttaren i sidan och gled över på vänster sida av hästen. Höger sittben kom inte ner i sadeln och axelpartiet hade kommit på sniskan.
Här placerade vi en orange Franklin Universalboll under höger sittben. Höger sittben var svårt att få ner i sadeln, men bollens höjd gjorde det relativt ”lätt” för sittbenent att nå till bollytan. Eleven fick instuktionen att låta höger sittben sjunka ner i bollen, och följa med i bollens gungande. Redan nu ser man att bäckenet har rätat upp sig betydligt. Har man svårt att se detta är ett tips att titta på rynkorna i tröjan. Tittar man på rynkorna i tröjans nederkant ser man att det nu blivit mer vågräta, medan rynkorna i första bilden går uppåt på högersidan.
Här hade vi tagit bort franklinbollen och eleven satt utan boll. Bäckenet förblev mer upprätat, och sittbenen var mer på samma nivå, dvs höger sittben hittade ner i sadeln. Ovanför bäckenet var det dock fortfarande snett.
Vi gjorde en enkel övning för att räta ut insidan. Höger arm lyftes rakt ut åt sidan. En gammal skada hade begränsat rörligheten i axeln, men har man inga problem med rörligheten kan man ta armen rakt upp mot himlen. Denna övning rätar upp hela bålen. Man kan helt enkelt inte vika sig när man lyfter på armen. Titta på hur rynkorna i tröjan har rätats ut i bålen.
Här har hela bålen rätats ut och ryttaren är mer upprätt och i neutral sits. Jättebra jobbat! Det krävs koncentration och fokus för att förändra våra ovanor. Efter sitsträningen jobbade vi vidare med ”vanlig” ridträning, med superbra resultat!