Keep the line!

Nu är vi igång! Äntligen! Jag har både satt igång mina egna hästar igen efter några veckors vila i samband med flytten från Holland och börjat med min undervisning idag. Så otroligt roligt! Temat för dagen är keep the line, eller håll din linje!

Jag red både Mira och Bröta idag och fokus var att hitta mjukhet och lätthet, böjning och ställning. Tänkte att det kanske var lite stelt efter några veckors vila. Båda hästarna kändes dock superfina idag och de fick ju akupunktur/massage för några dagar sedan så det kanske inte var jättekonstigt. Värre var det med mig själv. Jag hade svårt att släppa ner vänster sittben idag så det fick jag själv kämpa hårt med. Det visade sig som vinglighet på volten i vänster varv när hästarna försökte följa min otydliga sits. Mira är mer stadig i formen så där fungerade det bättre men Bröta är ju en mycket känslig och följsam dam och hon försökte följa min vingelsits. Det vara bara att skärpa till mig och verkligen jobba med vänstersitsen idag. Jag fick fokusera stenhårt på min linje och konstant jobba på att släppa ner vänster sittben. Det är bara att parkera ut inner sittben på voltspåret och hålla det där så att det visar vägen. När jag lyckades gick hästarna fantastiskt fint! Vi fick till jättefina öppnor och slutor i både skritt och trav så jag är mycket nöjd med dagens arbete. Får försöka göra lite övningar utan häst för att mjuka upp mig själv. En ”bäckenklocka” kan nog vara bra för att hitta mina sittben igen!

rundvolt-liten

Som sagt, dagens tema var håll linjen och frågan är ju varför det är så viktigt? Jo, för om du vinglar runt på volten som en full sjöman så försöker ju hästen följa dig och då vinglar den också runt på volten som en full sjöman. När du sedan ska försöka hitta ett inre och ett yttre bakben för att rida öppna och sluta så har du ingen aning om var du är och då är det väldigt svårt att veta vart du ska. Flyttade det där inre bakbenet ut när jag bad om öppnan? Har du redan vinglat iväg från din referenslinje så är det väldigt svårt att avgöra.

Dagens heta tips är att markera ett voltspår i marken som du kan träna efter! Om du är framåtvänd kan du t.ex. sätta ut koner som du rider runt, eller om du rider i en fuktig sandbana, som jag gjort här ovan, så rider du ganska snart fram ett voltspår som syns. Går du baklänges är det lättare att dra upp ett spår i marken först som du kan följa, då det är lätt att snubbla över koner. Går du baklänges på en gräsbana kan man lägga ut ett spår av spån eller sand, alternativt hacka ut ett voltspår med en gräshacka.

Dagens heta tips är att markera ett voltspår i marken som du kan träna efter!

Den enorma fördelen med ett tydligt markerat voltspår är att volterna blir hyfsat runda, du ser alltid din referenslinje och kan utgå från den när du rider en öppna eller sluta, och framför allt, volterna blir lika stora i båda varven! Kan man  få till volterna enligt detta så har man kommit långt i sin träning, så fram för mer voltmarkeringar som hjälper dig i din träning!