Krama och bli kramad

Kramar tycker vi ju alla om, så bara krama på, både människor och djur! De kramar som jag tänker på idag är de som vi ger hästen med vår sits, och som hästen ger oss med sin bål. Låter det skumt? Låt mig förklara…

Den nedre delen av din sits kallas den fysiska sitsen och det är i princip den del som rör hästen, överskänklar och rumpa, medan den statiska sitsen är den övre delen av din sits, överkroppen. Den fysiska sitsen är i direkt kontakt med hästen och med den ber du hästen att rotera bröstkorgen och böja sig runt ditt inre sittben. Den statiska sitsen visar vilken riktning hästen ska röra sig i. Tänk dig att du står stilla på marken och ska börja gå snett fram åt höger. Du börjar genom att föra din vikt i den riktning som du vill gå och precis samma ska du göra när du rider. För skuldrorna lätt i den riktning som du vill rida i. Detta är den statiska sitsen. Men nu vill jag prata lite mer om den fysiska sitsen. Det är med den jag kramar hästens bröstkorg. Nu är det ju inte en hård bamsekram utan en mjuk och lätt kram.

Jag tänker mig att hästens bröstkorg är som en tunna och denna vill jag rotera, ner på insidan och upp på utsidan. Det gör jag genom att tänka ner med insidans sittben och skänkel och upp med utsidans sittben och skänkel. Dessutom måste jag göra detta i takt med hästen. När hästen tar fram det inre bakbenet roterar den även bröstkorgen ner på insidan och upp på utsidan. Denna takt måste jag hålla och jag följer med neråt med mitt inre sittben och skänkel och upp med ytter sittben och skänkel. Detta är den kram jag ger hästen. När hästen böjer sig drar den även ihop sin egen insida och länger ut sin utsida. Denna förkortning av hästens insida i kombination med rotationen av bröstkorgen gör att hästen kommer runt min inre sits och skålar sig runt den. Hästens kram till mig är denna skålning runt min innersits. Visst är det härligt att tänka sig ridning som en enda lång session av kramar?!

1 thoughts on “Krama och bli kramad

Comments are closed.