Rehabträning

Bröta har ju lite problem av och till med speciellt sitt högra bakben och nu är en sådan period. Det innebär rehabträning för att få henne i gott skick igen.

När jag tränar Bröta måste jag placera bakbenen väldigt noga in till tyngdpunkten, annars blir hon lite oren i rörelserna. Speciellt tydligt är det i traven där hon just nu verkligen släpar efter ett ben om hon får springa iväg lite som hon vill. Dock känns hon jättefin när jag placerar henne, så det blir onekligen en stor skillnad. Nästan så att man inte förstår hur stor skillnad bärigheten faktiskt gör!

Det är mycket skrittarbete, där jag fokuserar på avslappning och en jämn böjning genom hela kroppen samt att alla fyra ben går åt samma håll. Lite trav med samma fokus blir det också och så har jag börjat jobba stillastående.

Ja det är verkligen sjukgymnastik för hästen!

Det är samma fokus i  det stillastående arbetet. Jag vrider mellan öppna och sluta, fokuserar på jämn böjning och ställning samt jämn vikt på alla fyra ben. Det är t.ex. oerhört lätt att falla ut på ytterbogen i slutan, men då ber jag om mindre och så ber jag att Bröta fördelar sin vikt bättre över frambenen. När det går bra ber jag om lite samling i slutan, och då fokuserar jag på att båda bakbenen ska ta vikt samt att samlingen går ner i bakhovarna. Det är lätt att hästen bara låser knäna och blir rak och skjuter vikten bakåt istället för att vinkla benen och ta vikten nedåt. Jag får undan för undan lirka mig igenom de muskelspänningar som hon har för att åter igen få mjukhet och rörlighet. Ja det är verkligen sjukgymnastik för hästen!