Betydelsen av kort pass och stor belöning

Idag gick det snabbt att träna. Jag red Mira ca 10 minuter och sen var det bara att hoppa av. Det fanns inget mer jag kunde begära av henne.

Min lilla Miramis var så oerhört duktig idag! Som vanligt började jag med att placera inner bakben in till tyngdpunkten i en öppna och därefter bad jag om ytter bakben i en sluta. Jag växlade sedan mellan öppna och sluta och jag jobbade även lite med samling i sluta. I samlingen har jag börjat lägga på underbenen tillsammans med halvhalter i min sits på ytter bakben. Mira var så oerhört duktig! Idag fick vi ännu mer mjukhet, eftergift och kvalitet i våra övningar så jag hoppade helt enkelt av.  Det fanns inget mer att begära.

Det blev som sagt ett väldigt kort pass och man ska inte underskatta betydelsen av korta pass emellanåt. Det följdes även upp med en extra stor godisbelöning. Normalt sett så ger jag mina hästar godis, men det blir inte så mycket i taget. Ibland när de har varit riktigt duktiga får de dock en extra stor näve godis. Både korta pass och extra stora godisbelöningar kan ge en riktig skjuts i hästarnas positiva inställning till träningen. Det blir som en mental kick, extra mycket godis och/eller ett kort pass. Det blir som att hästarna riktigt längtar efter att få sätta igång med nästa pass. Och det är ju precis vad jag vill. Precis som att jag längtar till näst pass vill jag ju också att hästarna ska göra det! Efter passet stod Mira och gäspade i hagen flera gånger och sen såg hon allmänt nöjd ut. Härligt!