Hand work

Mjölksyran sprutar och svetten lackar. Japp, det är hand work på gång!

Mina lektioner är i full gång och jag har börjat jobba med hand work med Bröta. Hand work är i princip ridning från marken och du håller tyglarna som om du red. Handens uppgift är främst att ta emot information från hästen, men den kan förstås även ge information. En känslig hand kan känna vilket ben och vilken led som gör eller inte gör sitt jobb som det ska, och därefter får man åtgärda detta. Mja, jag kan ofta känna vilket ben det handlar om men leder… ja där får jag jobba ett tag till! Men något ska man ju förstås ha att göra.

Hand work kan man göra från både insidan och utsidan. Från insidan jobbar man speciellt om man inte har så bra sökning fram till handen, då man lättare når inner bakben och kan ge impulser i insidans tygel. På utsidan är det lättare att jobba med samling. Jag har jobbat Bröta från utsidan då vi fokuserar på samling nu och redan har en väldigt fin sökning till handen.

Först vill man ha bakben som kliver fram till tyngdpunkten, framben som kliver in under mulen och schwung genom hästen. Man vill känna att man har en fin, mjuk och lätt framdel som är vändbar. När man har det kan man börja ge halvhalter. De ges i handen på det bakben som står i marken, inner eller ytter bakben. Man vill även be bakbenen att lyfta från marken lite tidigare och det görs lättast genom att “smeka” hästen över rumpan och ner mot haserna med spöet och peta till på baksidan av ytterbenet får att få det lite kvickare från marken.

Positionen man har är framlänges eller baklänges. När min inre höft är närmare hästen (gåendes framlänges) verkar den som en ytterskänkel och när jag vrider runt och går baklänges kommer min yttre höft närmare hästen och fungerar då som en ytter tygel.

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man fokuserar på schwung, lätthet, framben, bakben, samling, framåt, hålla rätt position och dessutom göra detta med en arm som värker av mjölksyra! Ja det blir en del mjölksyra så man får ta ordentligt med pauser så att man orkar!

Imorgon börjar veckans lektioner och nu ska jag börja rida Bröta, så det ser jag verkligen fram emot. Jag kommer förstås fortsätta med hand work parallellt med ridningen för det är riktigt kul!