Perfektion och inlärning

Idag funderar jag lite över perfektion och inlärning. Jag har definitivt stora drag av perfektionism vad gäller träningen av hästarna, men det blir bättre och bättre och jag anstränger mig för att tagga ner det där draget. Perfektion finns ändå inte. Dessutom är det helt orimligt att förvänta sig att nya utmaningar går perfekt från början. Det kallas ju utmaning för att man måste anstränga sig och jobba lite på det. Inta attityden att du måste träna på något för att bli bra, så går träningen så mycket lättare! Då blir vägen också en del av målet.

För tillfället jobbar jag och Mira med den uppsuttna galoppen. Eftersom vi inte tränade så mycket under våren är det i princip att börja om från noll med den. Just nu vill jag bara ha en fattning och en rund och lugn galopp där hon förhoppningsvis söker sig lite fram och ned och slappnar av. När vi saktar av från  galoppen vill jag ha en lugn och harmonisk trav igen, ingen flängtrav och ingen sänkt rygg.

Så länge vi kan hålla intresset och motivationen uppe så kommer vi att lyckas om vi fortsätter att träna, så enkelt är det!

Ja nu blir det inte helt som jag vill ändå men vårt första mål i galopparbetet är lugn och harmoni. Det är så pass jobbigt att det blir lite spring ett par steg in i galoppen och den är väl inte sådär fantastiskt mjuk och rund. Dessutom blir det lite flängtrav med sänkt rygg direkt efter avsaktningen innan vi lyckas få ordning på oss själva igen. Men det viktiga, och det jag verkligen uppmuntrar, är att Mira försöker. Efter något varv i galopp blir hon mjukare och söker sig mer fram och ner. Efter avsaktningen tar det kanske något varv men sedan har vi en mjuk, fin trav igen. För varje pass blir det lite bättre och Mira får mycket beröm för sina försök! Jag kan helt enkelt inte förvänta mig en perfekt galopp från början när vi gjort det så lite. Det är så oerhört lätt att spänna sig i början när man försöker något nytt för all energi går åt till det nya. När det nya känns mer bekant börjar man slappna av och då kan man arbeta vidare mot bättre och bättre kvalitet. Det gäller både hästar och människor! Så länge vi kan hålla intresset och motivationen uppe så kommer vi att lyckas om vi fortsätter att träna, så enkelt är det!