Träna din inre cylinder – din inre bål!

När jag började rida igen efter att ha fött barn så fort jag runt som en vante i sadeln. Det fanns ingen stabilitet alls och det kändes som om jag inte längre kunde rida. Både mina muskler och balans var som bortblåsta. Dessutom bar jag runt på ett barn dagarna i ända, och det slutade med ett ryggskott. Huga, vad göra?!

Jag hittade till Sandra Jansson på Erik Dahlbergskliniken i Göteborg . Hon arrangerade “mamma-mage”-träningskurser och jag fick hjälp med att hitta och aktivera bäckenbottenmusklerna och den inre magen. Allt medan vi fortsatte andas! Andningen är jätteviktig och jag som lätt tar i lite extra och då istället spänner mig och slutar andas fick verkligen tänka på detta. Det blev träning på kroppens villkor, där man inte gjorde mer än att man fortfarande kunde andas och hålla rätt anspänning i den inre cylindern, utan att koppla på en massa kompensatoriska muskler. Varje vecka fick vi träningspass att göra hemma och efter avslutad kurs fortsatte jag min hemmaträning och gick privat till Sandra emellanåt. Nu är jag igång med fortsättningskursen, “stark inre bål”, där vi utmanar oss själva med tyngre övningar, fortfarande med fokus på att andas och hålla stabiliteten i den inre cylindern. Målet är att skapa en stark och rörlig inre bål. Jag börjar känna mig stark nu och kan hålla en stabil inre cylinder även vid tyngre jobb. Jag som så ofta hängt som en hängmatta i ryggen när jag gör armhävningar (eller ve och fasa, den vanliga “plankan”), kan nu hålla en stabil, rak bål, och de olika varianterna av sidoplankorna gillar jag riktigt skarpt! Man får en så go´ träningsvärk när man tränat inre cylindern utan att kompensera med de yttre musklerna. Det är inte det minsta svårt att röra sig som det kan vara när de yttre musklerna arbetat,  men man känner att man har jobbat. Träning av den inre cylindern ger god hållning, balans och koordination vilket vi alla mår bra av i vår vardag, men förstås även när vi tränar våra hästar.

Namnet “mamma-mage”-träning till trots så är det inte en kurs enbart för de som fått barn, utan för alla, både män och kvinnor, som behöver stärka sin inre cylinder. Så är alldeles säkert fallet om man har ryggproblem och utan att tveka kan jag nu säga att jag borde ha gått kursen oavsett om jag fått barn eller inte, för under kursen förstod jag hur mycket jag har kompenserat med yttre, större muskelgrupper när jag egentligen borde ha använt den inre cylindern. Jag måste bara varmt rekommendera Sandra och hennes kurser för alla som vill få en bra hållning och bli bättre ryttare. Bor man inte i trakten runt Göteborg så finns det mamma-mage-kurser på flera håll i landet!

Att rida innebär att man sitter på ett ”rörligt underlag”. Det kräver balans, styrka och koordiation, liksom en kombination av stabilitet och rörlighet. Det blir lätt att det stabila övergår till stelhet och rörligheten kan lätt övergå till fladdrighet. Hur ska vi använda vår inre cylinder i ridningen och vad är det egentligen vi vill uppnå med vår sits? Det ska vi prata om i kommande blogg-inlägg!