Bålstabil ridning – sätt dig i boxen

Nu är det dags att börja rida med din inre, stabila bål som kärna. Hur börjar vi?

Att hitta sin inre bålstabiliserande muskulatur, den inre cylindern, gör man lättast hemma liggande på rygg. Det är väldigt lätt att göra för mycket, men du ska aldrig spänna mer än att du fortfarande kan andas. Sug bäckenbottenmuskulaturen uppåt (de muskler som du använder för att knipa av en urinstråle och för att hålla inne en fis) och magmusklerna under naveln in mot ryggraden. När det är lätt att göra detta kan man pröva sittande och stående, i rörelse och med vikter. Jag rekommenderar verkligen att man hittar en tränare som kan hjälpa en att hitta rätt muskler och som ser till att man inte överkompenserar med andra muskelgrupper.

När det är dags att pröva på hästen så gör det först medan hästen står stilla. Pröva först att aktivera den inre cylindern, dvs suga upp bäckenbottenmuskulaturen och suga in magen mot naveln. Andas djupt ner i magen och känn hur hela bröstkorgen expanderar åt alla sidor, bakåt, åt sidorna och framåt. Rör sig magen på samma sätt? Kan du sjunka ner i sadeln eller spänner du dig så mycket att du lyfter upp ur sadeln? Om du inte kan andas ordentligt och lyfter dig ur sadeln, släpp lite på spänningen och se om du kan sjunka ner och sitta riktigt djupt i sadeln.

Hållning och en god aktivering av den inre cylindern hör ihop, både på marken och på hästen. Eftersom de rörelsemönster som man är van vid känns rätt oavsett om de är optimala eller inte, är det bra om man kan ha en kompis som tittar på en, eller filma sig själv. Tänk dig att din bål är som en stor låda, den rosa boxen enligt bilden. Är din framsida och baksida lika långa, dvs är boxen rak eller skevar den? Om du kutar blir baksidan längre och om du svankar blir framsidan längre. Hur ser dina diagonaler ut, dvs från höft till axel? Är båda diagonalerna lika långa eller är en längre? Om du viker dig i sidan blir de olika långa. Aktivera din inre bål och sätt dig stadigt i boxen, med lika långa fram- och baksidor och lika långa diagonaler. Därefter är det dags att börja rida. Kan du skritta och behålla boxen? Trava? Galoppera?

Vill du ha fler tips och övningar för att kunna behålla boxen medan du rider? Jag är tillgänglig för lektioner i hela Sverige, hör av dig för mer information!