Bålstabil ridning – släpp fram din orangutang!

När vi sitter på hästen är vårt mål att störa dess naturliga gång så lite som möjligt. Det innebär att vi måste släppa igenom hästens rörelser genom vår kropp. Det gör vi med en kombination av balans, stabilitet och flexibilitet.

Först och främst måste vi jobba på vår balans så att vi faktiskt kan sitta på hästen utan att trilla av eller hålla i oss med händerna, men balansen hänger förstås ihop med vår styrka och flexibilitet. Ju rörligare häst vi har desto stabilare måste vi själva vara, så att hästen inte knuffar runt oss som en vante i sadeln. Men i vår iver att bli stabila är det väldigt lätt att istället börja spänna sig och bli stel. Man måste alltså jobba med både styrka och stabilitet samtidigt som man jobbar med rörlighet och flexibilitet i sadeln. Den ena kan inte finnas utan den andra.

Boxen som vi diskuterat tidigare kräver styrka. Du aktiverar din inre cylinder och placerar dig i boxen, med lika lång framsida som baksida och lika långa diagonaler. Vi vill dock behålla rörligheten och det är nu vi ska jobba med vår orangutang. Ni vet väl att orangutangen har långa armar som de slänger runt med? Vi ska jobba med rörligheten i våra axlar och tänka lite orangutangarmar som slänger runt, fast lite mer kontrollerat. Och egentligen är det inte bara våra axlar som ska röra sig, utan vi tar i och kör hela bålen. Vi tänker oss alltså en vridning med vår ryggrad som mitt, och vi ska göra det i takt med hästen. När hästens ytter bog går fram följer du med med hela din yttersida. Tänk att du vrider fram din ytter axel. Eftersom vi ju bara har en bål så kommer din insida samtidigt att vrida sig bakåt. Du vill fortfarande sitta kvar i boxen, och detta innebär alltså att man vrider sig runt sin ryggrad. Om du viker dig i en sida så har du tappat boxdiagonalerna och om du faller framåt eller bakåt så har du tappat boxens fram och baksida. Tänk att du sitter på en karusellhäst, en sådan där som har en stång i mitten. Din ryggrad representerar den där stången och runt den vrider du dig. Överdriv gärna vridningen i början så att du får in rörelsen i din kropp, och när den känns naturlig kan du tona ner den.

…släpp fram din orangutang och låt hästens steg blir friare!

Det är väldigt lätt att sitta och hålla fast sina skuldror vid ridning, men det innebär även att man begränsar hästens framben. När hästens framben inte kliver fram finns det inte heller plats för bakbenen att kliva fram och resultatet blir ett kort steg. Så släpp fram din orangutang och låt hästens steg blir friare!