Bålstabil ridning – sätt dig i boxen

Nu är det dags att börja rida med en inre, stabil bål som kärna. Hur börjar vi?

När man försöker hitta sin inre bålstabiliserande muskulatur, den inre cylindern, är det väldigt lätt att göra för mycket, men du ska aldrig spänna mer än att du fortfarande kan andas. Det är samma muskler som du använder när du kniper av en urinstråle och för att hålla inne en fis. Ett bra sätt att hitta sin inre kärna på är att stå upp och börja pendla kraftigt med armarna, fram och tillbaka. För att inte tappa din balans är du tvungen att använda din bålstabiliserande muskulatur. När det är lätt att göra detta kan man pröva sittande och stående, i rörelse och med vikter.

När det är dags att pröva på hästen så gör det först medan hästen står stilla. Pröva först att aktivera den inre cylindern. Behöver du pendla lite mer armarna för att hitta  den? Andas djupt ner i magen och känn hur hela bröstkorgen expanderar åt alla sidor, neråt, bakåt, åt sidorna och framåt. Rör sig magen på samma sätt? Kan du sjunka ner i sadeln eller spänner du dig så mycket att du lyfter upp ur sadeln? Om du inte kan andas ordentligt och lyfter dig ur sadeln, släpp lite på spänningen och se om du kan sjunka ner och sitta riktigt djupt i sadeln.

Hållning och en god aktivering av den inre cylindern hör ihop, både på marken och på hästen. Eftersom de rörelsemönster som man är van vid känns rätt oavsett om de är optimala eller inte, är det bra om man kan ha en kompis som tittar på en, eller filma sig själv. Tänk dig att din bål är som en stor låda, den rosa boxen enligt bilden. Är din framsida och baksida lika långa, dvs är boxen rak eller skevar den? Om du kutar blir baksidan längre och om du svankar blir framsidan längre. Hur ser dina diagonaler ut, dvs från höft till axel? Är båda diagonalerna lika långa eller är en längre? Om du viker dig i sidan blir de olika långa. Aktivera din inre bål och sätt dig stadigt i boxen, med lika långa fram- och baksidor och lika långa diagonaler. Därefter är det dags att börja rida. Kan du skritta och behålla boxen? Trava? Galoppera?