Så här börjar du med groundwork

Under de första lektionerna i groundwork etablerar ni era positioner. Du lär dig att placera hästen på lagom avstånd genom att använda ditt kroppsspråk i kombination med spö. Dessutom vill du få hästen att följa dig runt på voltspåret, så att den varken glider ut eller genar.

Din första groundworklektion är på väg att börja, men hur ska du göra? Börja med lite ledövningar för att känna att du och hästen lyssnar på varandra. Därefter stannar du hästen och ställer dig framför den. Be hästen sänka huvudet. Börja gå baklänges tillsammans med hästen på en volt. Precis på samma sätt som du startar och stannar i ledövningarna tillsammans med hästen så vill du göra det samtidigt i groundwork. Nu är ju positionen i groundwork mer stoppande än i ledövningarna, eftersom du faktiskt står mitt framför hästen. Tycker hästen det är lite konstigt så bara smacka lite, och be den följa med dig. En liten godisbit kan göra underverk. När du nu börjar gå baklänges med hästen kanske du upptäcker att hästen lätt far ut från volten och gör den större, eller kanske genar den i kurvorna och gör volten mindre? Kanske är det så att det är svårt med avståndet? Går hästen och sackar efter eller går den rent av in dig för att den har bråttom?

En liten godisbit kan göra underverk.

Du vill få hästen att följa din kropp, precis som du är van vid från ledövningarna. För att underlätta detta kan du byta position, från att ha hästen lite på utsidan om dig till att ha den mitt framför dig, med huvudet pekandes mot din mage. Nu ska du börja gå och få hästen att följa din kropp. Det viktigaste är att ni hittar ett bra avstånd från varandra. Om hästen konstant går in i dig så tappar ni balansen och ni kan inte arbeta och likadant om hästen sackar efter och du känner att du måste dra den med dig. Använd spöet på bringan, under halsen, för att få hästen att stanna upp och använd spöet i skänkelläget för att få den att snabba på.

groundwork-distance
I groundwork är det viktigt att hålla avståndet mellan människa och häst. Avståndet kan vara 1 cm eller 2 m, bara båda respekterar det och inte knuffar på varandra.

Precis som i ledövningarna har tygelhanden inget med hastighetsregleringen att göra, dvs. du varken tar i tygeln för att stanna hästen, eller drar hästen med dig om den är långsam. Om hästen trots spöhjälp i skänkelläget inte snabbar upp hastigheten, så vänd om till ledposition och gå med hästen några steg, och smyg sedan tillbaka till groundworkpositionen och beröm mycket när hästen följer med.

Precis som i ledövningarna har tygelhanden inget med hastighetsregleringen att göra…

Om hästen genar i volten och gör den mindre lyfter du upp spöet och knackar på insidan av bogen och om hästen flyter ut och gör volten större tar du spöet under halsen och knackar på utsidan av bogen. De första groundworklektionerna är alltså i själva verket ledövningar där du går baklänges! Öva genom att stanna tillsammans, be hästen sänka huvudet, och starta tillsammans, många, många gånger.

Kom ihåg

  • Stanna hästen och be den sänka huvudet.
  • Hitta ett lagom avstånd till varandra, och håll det med hjälp av kroppsspråk och spö.
  • Forma hästen efter voltspåret. Spöt på insidan av manken hindrar hästen från att gena och spö under halsen på utsidan hindrar hästen att flyta ut.