Bålstabil riding – kamma din orangutang!

När vi undersöker nya rörelsemönster och försöker etablera nya vanor kan det ibland vara bra att överdriva rörelsen. Gör den stor så att du får känna på den ordentligt och bli medveten om vad du gör. När du har hittat den stora rörelsen kan du tona ner och undersöka den minimala rörelsen. Idag ska vi tona ner vår storviftande orangutang och hitta en lite mindre yvig apa, en välkammad, väluppfostrad orangutang.

Dina axlar ska vara parallella med hästens bogar och dina höfter parallella med hästens bakben när du rider. Vi vill alltså inte passa, dvs ta fram samma sidas ben och arm samtidigt. Men det var ju precis det jag bad om när vi skulle hitta vår orangutang. Då bad jag dig vrida hela din yttersida framåt i takt med att hästens bog går fram. Hela dina yttersida, ja det involverar ju även höften, och då blir vi pass-taktiga i vår rörelse. När man sitter fast i sina axlar och behöver bryta en vana är det lättast att notera vad man gör om man gör en stor rörelse, och därför är det bra att ta i rejält och vrida hela sin sida när man börjar hitta sin orangutang.

När vi har fått in en vridning som innebär en rotation med ryggraden som bas kan vi börja fundera på vad vi egentligen gör. Dina överarmsben fäster till skulderbladen via axellederna, och nyckelbenen fäster skulderbladen till bröstbenet. För att få en mjuk och effektiv rörelse i axlar och armar vill vi försöka utgå med våra armrörelser från bröstbenet. När vi släpper loss vår orangutang, och gör den lite mer välkammad, ska vi försöka oss på att vrida fram enbart vårt yttre axelparti i takt med hästen yttre framben. Vi tar idag alltså inte med oss hela vår yttersida, utan håller oss till devisen; “axlar parallella med framben och ben parallella med bakben”. Givetvis gäller alltid att bålen är ett och att om en axel går fram måste den andra gå bak. Detta gäller oavsett hur yvig eller välkammad orangutang vi har.

Börja med hästen stillastående. Kan du vrida dina axlar fram och tillbaka med utgångspunkt från bröstbenet? Du ska alltså inte trycka fram dina skulderblad eller dra upp dem utan låt dem hänga fritt. Tänk dem som pendlar och låt bröstbenet i mitten börja svinga runt dem. Kan du behålla denna rörelse när hästen börjar röra sig? Ett jättebra tips om du spänner dina axlar är att hålla fram armen och börja skaka den. Kan du skaka handleden, armbågen, axeln, hela armen? Stå och skaka armen ett par minuter och känn sedan skillnaden mot den andra armen, innan du skakar den också.