Öka och minska volten – kroppsmedvetenhet

Att träna lite på egen hand, utan häst är jättebra för att hitta rätt i sin egen kropp. Öva tills det känns naturligt att vrida dig inåt eller utåt och samtidigt öka eller minska volten.

Ja vi tränade ju på att gå både framlänges och baklänges på volten på våra järnvägsskenor, där fötterna aldrig korsar varandra. Nu när vi börja öka och minska volten så kommer vi dock även att korsa våra fötter. Det är lätt att snubbla, så att öva lite på egen hand, utan häst, är inte alls dumt. När du ska öka volten så vrider du din egen kropp lite utåt. Det innebär att din insida (inner ben och axel, den som är längst ifrån hästen) går lite mer utåt mot där hästen skulle ha varit och din utsida (ytter ben och axel, den som är närmast hästen) dras lite inåt, bort från där hästen skulle ha varit om din ursprungsposition var helt parallell med hästen.

Öka volten genom att vända ögat i ditt bröst utåt i volten.
gw-minskavolt-position-crop
Minska volten genom att vända ögat i ditt bröst inåt i volten.

Tänk dig att du har ett stort öga mitt i bröstet och det ögat ska hela tiden peka åt det håll du vill. Nu är det bara att börja gå i en spiral utåt. Se noga till att faktiskt öka volten, så att du inte vrider dig ut och sedan drar dig inåt mot voltens mitt. Hitta en gång där du kan gå normalt, utan att snubbla. Om du börjar snubbla är det troligt att du vridit dig för mycket utåt. Pröva då lite mindre vridning.

Tänk dig att du har ett stort öga mitt i bröstet och det ögat ska hela tiden peka åt det håll du vill.

När du minskar volten så vrider du ditt öga i bröstet inåt. Då följer din yttre sida med en aning inåt och din insida går en aning utåt. Börja gå i en normal takt och se till att minska volten, så att du inte bara vrider dig och sen stövlar utåt så att du faktiskt ökar volten rent fysiskt.

Kom ihåg

  • Vrid kroppen utåt och gå utåt i en spiral för att öka volten.
  • Vrid kroppen inåt och gå inåt i en spiral för att minska volten.
  • Tänk att du har ett öga i bröstet som hela tiden tittar åt det håll du vill.