Minsta gemensamma nämnare

Du och din häst tränar och helt plötsligt fungerar ingenting. Det blir frustration för både dig och din häst. Vad ska du göra för att få det rätt? Jo, du ska hitta den minsta gemensamma nämnaren!

Vad är då den minsta gemensamma nämnaren? Jo, det är den nivå där du och hästen gör övningen på rätt sätt. Ett exempel: Du och din häst försöker göra en öppna i groundwork på volten. Inner bakben går inte alls ut och hästen ”vägrar” göra rätt. Dumma häst som redan gjort det här tusen gånger om? Eller? När frustrationen ökar i träningen måste vi hitta strategier för att får ner stressnivån och hitta ett sätt att säga ”ja, ja, JA” till hästen under träningen istället för att säga ”nej, nej, NEJ”. (Se även ”Bli en ja-sägare”)

Vi som tränare måste alltid hitta ett sätt att göra det lätt för hästen att hitta rätt.

Vi som tränare måste alltid hitta ett sätt att göra det lätt för hästen att hitta rätt. Precis som vi själva inte är på topp varje dag så är inte hästen det. Ja, hästen ”borde” kanske kunna det vi begär, men just idag kanske det är svårt? Då ska vi inte börja bråka utan försöka möta hästen där den är idag. Om det inte fungerar att göra en öppna i groundwork idag, kan vi då göra halt och be hästen flytta ut inner bakben? Om det går fint, då kanske vi i halt kan flytta ut inner bakben, genast komma fram i skritt och be att hästen tar ut inner bakben under 2 steg? Gick det fint? Ja men stanna då genast och beröm hästen så att den förstod att det var precis det vi bad om. Går det kanske att repetera men nu ta 4 steg i öppna? Underbart! Då är du på väg och har lyckats vända den dåliga nej-stämningen mot en positiv ja-stämning. Både du och hästen är nöjda och harmoniska och kan lämna träningen och känna er väl till mods. Du känner dig väl till mods för att du som tränare lyckats möta din elev (hästen) där den var idag och hästen känner sig väl till mods för den lyckades med de uppgiften den fick att lösa. Det är en win-win-situation! Där har ni en fin grund inför nästa träning, och då kanske det går att göra en groundwork-öppna direkt i skritten?