Minsta motståndets lag

Hur gör du när du tränar? Blir det lätt lite irritation och ”småbråk”, hästen går inte dit du vill och och du får ta till hårdare och bryskare hjälper än du skulle önska? Då skulle jag vilja slå ett slag för att följa minsta motståndets lag!

Har du någon gång dansat och känt att du inte kan följa eller föra partnern för att du helt enkelt står på fel ben? Din balans är på fel ben och din kropp är på väg åt ett annat håll. Innan du kan följa/föra så måste du trampa om och hitta balansen igen. Precis så är det även med våra hästar! Om vi t.ex ber dem flytta bogen åt höger och vi får ett motstånd så kan det mycket väl bero på att de ”står på fel ben”. De är i obalans och kan därför inte flytta åt det håll du vill, utan de måste först trampa om och hitta balansen. Det är här minsta motståndets lag kommer in. Om du vill flytta bogen åt höger men inte får ett svar, be om något steg till vänster, balansera upp hästen och så ber du på nytt att bogen flyttar sig åt höger. Se där, helt plötsligt var det kanske mycket lättare och du kunde förbli mjuk och fin i dina hjälper?

Har du någon gång dansat och känt att du inte kan följa eller föra partnern för att du helt enkelt står på fel ben?

Försök att bortse från tankar som att ”min häst måste lyda mig omedelbums”. Lika lite som du skulle kunna följa din partner i en dans om du står på fel ben så kan hästen det. Straffa den inte för det utan hjälp den bara i balans och be sedan på nytt om samma sak. Och le stort medan du gör det!