Lär hästen att stå stilla utan att vara uppbunden

Att lära hästen stå stilla utan att vara uppbunden är mycket praktiskt. Du kan ställa hästen medan du går iväg och hämtar utrustning, sätter på utrustningen på hästen,  bygger hinder på ridbanan etc. Kommer hästen oväntat lös är det ingen stor sak utan hästen är van att stå stilla.

När du börjar träna på att hästen ska stå stilla utan att vara uppbunden bör du vara i ett inhägnat område. Skulle då hästen springa iväg är det inte hela världen utan du kan bara lugnt flytta tillbaka den. Ett bra ställe att börja på är i en box eller på stallgången, med stalldörrarna stängda. Till att börja med har du grimma på hästen och grimskaftet hängande rakt ner i marken framför framhovarna. Skulle hästen ta ett kliv framåt i detta läge är risken stor att den kliver på grimskaftet och därigenom får en stoppsignal. Utrusta dig själv med ett längre spö och ställ dig bredvid din häst. Om hästen börjar gå framåt använder du spöet på bogen och petar tillbaka hästen och om den börjar backa använder du spöet på rumpan och petar fram hästen. Du kan även förstärka med rösten, med ett lugnande “ptroo” eller annat stopp-ord. Beröm när hästen står stilla! Se till att du själv är lugn och andas djupt och avslappnat. Om du är stressad kommer hästen troligtvis även den att börja stressa och trampa runt.

I början är du helt fokuserad på att hästen ska stå stilla och när den börjar förstå detta kan du antingen lägga upp grimskaftet över manken eller helt ta av grimman. Det är också dags att introducera borstning av hästen medan den står stilla. Håll borsten i ena handen och spöet i andra. Börja borsta hästen men ha i början mest fokus på att stå stilla. Så fort hästen gör minsta ansats att röra sig är du där med pisken och ber den stå stilla. När hästen lugnt står stilla även vid borstning  är det dags att börja flytta sig längre ifrån den. Ta några steg bort ifrån hästen och se om den står kvar. Är så fallet så beröm mycket, annars använder du bara lugnt spöet för att placera hästen där den stod. Upprepa detta och gå längre och längre ifrån hästen. Kan du gå ifrån den var sig du befinner dig bakom eller framför hästen? Träna tills det inte spelar någon roll åt vilket håll du lämnar hästen.

Sedan kommer det stora testet. Kan hästen stå stilla ouppbunden även om stalldörrarna är öppna? Vågar du lita på att hästen står stilla? Det kan var svårt att själv “släppa taget” och lita på hästen. Är det jättejobbigt kanske du kan göra en lite anordning där du öppnar dörren men tillfälligt har stängslat in området precis utanför dörren?

Vill du fortsätta träna kan du t.e.x göra det på ridbanan och senare utanför stallet, i en hage, i naturen eller vad du nu kommer på för miljö. Givetvis börjar du utomhusträningen på en stängd ridbana i början. Kan du ställa hästen på banan och gå runt den? Kan du avlägsna dig längre och längre bort? Kan du kanske till och med gå och hämta lite hindermaterial medan hästen står stilla? Glöm inte att berömma hästen jättemycket när den står stilla!

För en del hästar är detta en jättesvår övning och för andra är det bland det lättaste man kan begära, beroende på temperament. Men även om du har en mer nervös och lättstressad häst så går det att lära den stå stilla. Bara ge det tid och tålamod!

Kom ihåg

  • Börja jobba på ett inhägnat område, t.ex. stallgången.
  • Pisken på bogen backar hästen.
  • Pisken på rumpan får hästen att gå framåt.
  • Ju snabbare du korrigerar hästen om den börjar gå desto snabbare kommer träningen fortskrida.
  • Behåll ditt eget lugn.