Skolor på rakt spår, piruett och samling

I det fortsatta groundwork-arbetet börjar du jobba med skolorna på rakt spår. En centrerad sluta ger dig en piruett och vi plockar även in den förvända slutan samt jobbar vidare med samlingen.

När det fungerar väl att forma hästen på volten i groundwork och göra öppnor och slutor är det dags att ta sig ut på ett rakt spår. Börja på volten och gå sedan rakt ut några steg och se om hästen klarar att följa dig med bibehållen ställning och böjning. Gå in på volten igen och fortsätt sedan igen med några steg böjd rakt fram. Så småningom går det att göra längre och längre raka sträckor, och till slut går det fint att  be om öppna och sluta längs en hel långsida.

…se om hästen klarar att följa  dig med bibehållen ställning och böjning.

Skrittpiruetterna tränar man in genom att  göra sluta på mindre och mindre voltspår. Till slut är volten så liten att hästen bara kliver med framdelen runt sina bakben och du har gjort din första piruett.

Förvänd sluta på rakt spår innebär att hästen går med bakdelen in mot spåret och framdelen en bit innanför, samtidigt som hästen är böjd utåt mot staketet. Den kan förstås även göras på ett böjt spår och på diagonaler.

En rakriktad häst fås genom att göra den lika mjuk och smidig i båda sidorna. Detta åstadkommer man med skolorna.

Vi jobbar mer med samlingen genom att vinkla våra egna bäcken, ”svansen mellan benen”, och be om mer aktiva bakben som kliver in under tyngdpunkten. Ifrån samlingen kan vi gå  över till den diagonala skolskritten genom att be bakbenen lyfta från marken aningen tidigare jämfört med den vanliga skritten. Vi kan också börja jobba med travövergångar.

Kom ihåg

  • Samla hästen genom att vinkla ditt eget bäcken.
  • Piruetten är en centrerad sluta.