Placera hästens ben

Hästen är ett flyktdjur och vill därmed ha koll på sina ben och hovar. Med hjälp av dessa bomövningar lär vi oss att samarbeta med hästen genom att placera dess ben över bommar och genom att backa genom hörn. Dessa övningar kan dessutom förbättra hästens kroppskontroll .

Genom att göra dessa övningar lär du dig som människa hur hästen rör sig, och hur du ska använda ditt kroppsspråk och övriga signaler för att förflytta hästen i en viss riktning. Hästen får fundera på hur och var den sätter ner hovarna. Båda två får lära sig att ta ett steg i taget. Alla dessa övningar kan göras antingen genom att du enbart använder ditt kroppspråk, eller att du använder ett spö för att förflytta hästens kropp, beroende på hästens utbildningsnivå och vana. Om hästen blir stressad så stanna gärna en stund där ni är och ta en liten paus, för att sedan fortsätta med bomövningarna.

Bomövning 1
I alla bomövningar börjar jag att gå över bommarna framåt, så jag gör i princip volter över bommen. När jag har gått några varv framåt över bommen stannar jag framför den och vänder mig om så att jag har ryggen mot bommen. Jag går baklänges över bommen och stannar hästen när den har bommen under magen, med respektive benpar på vardera sida om bommen.

Bomövning 2
Jag börjar gå några varv på en volt, framåt över bommen. Därefter stannar jag framför bommen och vänder mig om så att jag har ryggen mot bommen. Jag går baklänges över bommen och stannar hästen när den har bommen mellan frambenen. Den första övningen brukar inte skapa några bekymmer men ibland tar det en stund innan övning 2 faller på plats. Hästen kan vara ovan vid att ha något mellan frambenen så det gäller attt ta det lugnt och berömma mycket när den försöker.

Bomövning 3
Jag börjar återigen gå några varv på en volt, framåt över bommen. Därefter stannar jag framför bommen och vänder mig om så att jag har ryggen mot bommen. Jag går baklänges över bommen och stannar hästen när den har bommen mellan bakbenen. Även denna övning kan vara lite svår för hästen om den är ovan vid saker runt benen. Bara ta det lugnt och beröm minsta försök i början!

Backa genom ett hörn
Börja med att placera ut fyra bommar som ett hörn, eller L-form. I början vill du ha ganska brett mellan bommarna, kanske så mycket som 1.5-2 m beroende på hästens storlek och dess inställning till bommar. Börja med att gå framlänges genom hörnet några gånger för att visa hästen.

Därefter går du runt en gång till och stannar mitt inne i hörnet, innan du har svängt (längs de blå bommarna i bilden). Placera dig framför hästen, med magen mot hästens huvud, och backa rakt bakåt, ut genom L:et. När det ärlätt att backa rakt bakåt kan du gå genom hörnet och stanna i utgången av L:et (längs de rosa bommarna). Ställ dig framför hästen med magen mot dess huvud och backa ut genom hörnet. Du får gärna gå utanför bommarna men hästen vill du försöka hålla innanför bommarna. När det är lätt att backa genom ett brett hörn kan du utmana dig själv och göra ditt hörn smalare.

Kom ihåg

  • Stanna med bommen under magen.
  • Stanna med bommen mellan frambenen.
  • Stanna med bommen mellan bakbenen.
  • Backa genom ett hörn.