Galopplongering

Galopp är en gångart som för med sig mycket energi och bakbenen kliver mer automatiskt in till tyngdpunkten och lyfter upp bröstkorgen.  Energin från galoppen kan vi  utnyttja för att förbättra traven.

När är det dags att börja med galopp? Måste hästen vara perfekt i traven innan man kan gå över till galopp i longeringen? Nej, absolut inte! Faktum är att galoppen kan hjälpa till att förbättra traven så det kan vara bra att börja med galoppen ganska tidigt. För heta hästar kan det dessutom vara bra att galoppera regelbundet så att de vänjer sig och då behöver det inte bli en så stor sak att man galopperar. Det är dock en klar fördel om hästen kan trava på volten i longeringen (utan att falla för mycket utåt eller inåt) innan man börjar galopp, då det troligen inte blir lättare att styra runt hästen i galopp.

Precis som när vi började trava kan man i början bara mana på hästen in i galopp. Lägg dock genast till ett röstkommando så att du snarast möjligt kan börja få riktiga fattningar in i galoppen och inte bara slängtrav för att därefter falla in i galopp. Jag gör en liten knix i mitt höftparti också i galoppfattningen, samma som jag gör när jag väl sitter på hästen och galopperar. Även här går det utmärkt att förstärka galoppfattningen genom att själv galoppera med några steg och hålla takten i din egen kropp.  Ge ett nytt röstkommando för varje galoppsprång för att hjälpa till med takten. Om hästen kan göra en sluta i traven så be om det först för att därefter be om en galoppfattning.

Om hästen kan göra en sluta i traven så be om det först för att därefter be om en galoppfattning.

Galopp är en alldeles utmärkt gångart för att få bakbenen in under tyngdpunkten och det ger även extra energi att ta med in i traven. Med hästar som har väldigt lite energi kan man behöva galoppera mycket i början av passet för att få energi. Det går förstås även utmärkt att lägga in lite galoppfattningar då och då när traven blir för långsam. Då räcker det att galoppera  några steg, bryta av och berömma mycket under de där första travstegen efter galoppen där hästen har lite mer energi. Om hästen är het kan man lägga in lite galopp i slutet av passen. Efter en tid så brukar de lugna ner sig då det blir en vana att galoppera.

galopplongering
I galopp kliver bakbenen in till tyngdpunkten och lyfter upp den tunga bröstkorgen.

Det finns lite olika skolor vad gäller galoppen. En del menar att man bör lära in en väldigt samlad lugn galopp och därmed bara ber om ett steg och därefter bryter av, medan andra vill ha en mer framåt galopp som hästen faktiskt orkar hålla en stund. Risken med att samla för mycket i början är att det blir för tungt för hästen och att den därmed slår sig fri. Jag är nog mer för att be om lite mer fart så att hästen faktiskt orkar galoppera. När det börjar fungera kan man långsamt jobba mer med den samlade fattningen.

Kom ihåg

  • Galopp och sluta hör ihop.
  • Fatta galopp från sluta.
  • Använd röstkommando och höftknix i galoppfattningen.