Groundwork

Man börjar utbilda hästen  i groundwork, dvs gåendes baklänges på en volt. Här kan man få hästen av slappna av och släppa på spänningar och man lär in tygel- och skänkelhjälper med spöet. Därmed kan man placera hästen  där man vill ha den och forma den till att bära upp sig  på ett bra sätt.

Utrustning: Kapson med ledtygel och ett spö som fungerar som din förlängda arm. Har du ingen kapson så ta en grimma eller ditt vanliga huvudlag. Kapsonen är ett fantastiskt bra verktyg, och om man är säker på att man vill fortsätta med AR så rekommenderar jag starkt att man införskaffar en sådan.

Groundwork innebär i början att du går baklänges på en volt med hästen framför dig. Du vill ha hästen en aning på utsidan om dig, så att du ser hästens insida. Ett ungefärligt mått är att ditt yttre ben och hästens inre benpar är på samma nivå. Din ytterhand håller enbart tygeln och med den handen kan du ge impulser för att be hästen ställa sig. Din innerhand håller tygellängden och spöet.

groundworkposition-crop
Positionen med ditt yttre ben och hästens inre benpar i en linje kan användas som riktmärke i groundworkarbetet.

När det är dags att ta steget över från ledövningar till groundwork, vill du börja jobba med hästens form och för att kunna göra det behöver du kunna be hästen att ställa sig i nacken, böja sig i kroppen och flytta hästens bakdel och framdel in och ut från spåret.