AR-skolan

Välkommen till AR-skolan! Här får du följa med i utbildningen av hästen enligt den akademiska ridkonstens principer. Det finns flera olika sektioner med kapitel som handlar om ledövningar, groundwork, longering och ridning. Till det kommer pedagogik, kroppsmedvetenhet, utrustning m.m. Nu startar vi! Häng med!

Du har en häst och du vill börja träna den. Härligt! Jag hoppas att du och din häst blir bästa vänner och får mycket glädje och lycka av varandra. Den första träningen som måste göras är den som många inte tänker på, den som man bara tycker ska fungera, d.v.s. uppfostran av hästen. Står din häst snällt bredvid dig utan att trampa eller buffa på dig? Kan du ta på och borsta din häst överallt? Kan du lyfta hovarna och kratsa dem? Kan din häst stå stilla, både när den är bunden och när den är lös? Kan du gå ifrån din lösa häst en stund utan att den springer iväg? Det är väldigt smidigt när man ska gå och hämta sadeln. En ung häst ser nog många som självklar att uppfostra men det är även många äldre hästar som inte fått en ordentlig uppfostran och som behöver lite träning på detta.

Mira borstas obunden

När din häst har en grundläggande uppfostran är det dag att börja träna hästen. Är det en ung häst måste man göra korta pass så att hästen inte blir mentalt eller fysiskt uttröttad. Det är jobbigt att lära sig nya saker och det krävs massor av energi att befästa nervbanor för nya rörelsemönster. Ett unghästpass kan vara så kort som bara 5 minuter för att hästen mentalt inte orkar mer!

Målet med dressyren är att få en stark, smidig och välbalanserad häst som orkar bära sig själv och sin ryttare…

Målet med dressyren är att få en stark, smidig och välbalanserad häst som orkar bära sig själv och sin ryttare på ett korrekt sätt, d.v.s. på ett sätt som inte är skadligt för vare sig häst eller ryttare. Detta innebär att vi måste ställa och böja hästen samt arbeta för att göra hästen rakriktad, dvs lika stark och smidig i båda sidorna. Måste man då ha en dressyrhäst för att träna akademisk ridkonst? Svaret är nej! Dressyren är till för hästen och inte tvärtom. Det innebär att vi vill bygga upp hästen så att den kan bära ryttaren och det mår alla hästar bra av, kanske speciellt de som av en eller annan anledning har svårt för sig.

Nu sätter vi igång med träningen! Efter grunduppfostran börjar vi med ledövningar, groundwork och longering för att lära hästen hjälperna och stärka den. När hästen är stark och smidig och förstår hjälperna så är det dags att börja rida. Häng med i AR-skolans utbildning så kör vi!